Smykker

Før du vælger dit nye smykke er det vigtigt at du gennemlæser denne side grundigt, så du får netop det smykke, der opfylder dine behov. 

 

Metaller:

De fleste smykker forarbejdes i ædle metaller som guld og sølv. Det reneste guld kaldes finguld og betegnes 24 karat. Finguld er meget blødt, og for at kunne fremstille smykker må man legere (blande) finguldet med andre metaller som for eksempel sølv, kobber og palladium. I Danmark er de fleste smykker fremstillet i 8 karat, 14 karat og 18 karat. Et smykke skal altid være stemplet med fremstillerens firmastempel og med ædelmetallets lødighed (renhed).

 • 18 karat stemples 750 fordi 750/1000 af legeringen er rent guld

 • 14 karat stemples 585 fordi 585/1000 af legeringen er rent guld

 • 8 karat stemples 333 fordi 333/1000 af legeringen er rent guld

 

Når man blander andre metaller med finguldet påvirkes også farven på guldet. Meget kobber gør for eksempel guldet rødt eller rosa. Skal guldet være hvidt legeres det med palladium som gør guldet gråhvidt.

• Hvidguld kan som almindeligt guld legeres til forskellige karat, men oftest er hvidguld 14 karat og stemples derfor ligeledes 585.

 Hvidguld i sig selv har en svagt gullig farve. For at opnå den rigtige hvidguldsfarve rhodinerer man de færdige smykker. (se overflader)

 

Sølv legeres med kobber til 925 sterlingsølv eller 830 sølv.

 •Sterlingsølv stemples med 925 fordi 925/1000 af legeringen er rent sølv.

 Smykker fremstilles oftest i sterlingsølv 925 mens 830 sølv mest anvendes til bestik og korpus.

 

I dag bliver mange smykker også fremstillet i stål, da det er et utroligt holdbart materiale der hverken smitter af eller skal pudses.

Keramik er også et materiale der i dag bliver brugt til smykkefremstilling. Fordelen ved keramik er at det har en utrolig hård overflade og derfor ikke bliver ridset. Ulempen er, at fordi det er så hårdt kan man heller ikke ændre på det, det vil sige at man eksempelvis ikke kan ændre størrelsen på ringen.

Læder er et naturmateriale og har derfor en begrænset holdbarhed. Undgå at bade/sove med dine lædersmykker, så de ikke mørner.

 

Overflader:

Alt metal bliver overfladebehandlet - gjort blankt, mat, forgyldt eller rhodineret. Ens for alle overfladebehandlinger er, at de kan slides med tiden. Nogle mennesker slider mere på tingene end andre, og nogle smykketyper slides mere end andre, eksempelvis er en fingerring langt mere udsat end et par ørestikkere. Så at oplyse hvor længe en overflade holder, kan være meget vanskeligt. Undgå at bade/sove med dine smykker, samt at komme parfume, hårlak o. lign. direkte på dem, så holder de sig pæne længere.

Forgyldt sølv/rosaforgyldt sølv: En forgyldning er en overflade der bliver lagt uden på sølvet. I de fleste tilfælde bliver der forgyldt med 18kt guld, men vær opmærksom på, at det er et meget tyndt lag, der er tale om, så vær ikke for hård ved dine forgyldte smykker.

Rhodineret sølv/sortrhodineret sølv: En rhodinering er ligesom en forgyldning et tyndt lag materiale, her rhodium, der bliver lagt uden på smykket. En rhodinering gør at smykket er beskyttet mod iltning, det vil sige at dine rhodinerede smykker ikke anløber eller bliver mørke, medmindre rhodineringen bliver slidt af. Sortrhodineret sølv har en blank sort/grå overflade til forskel fra oxyderet sølv der er mere mat.

Oxyderet sølv: Oxideret sølv fremstilles ved at lægge sølvet i en speciel væske, som går i kontakt med overfladen og får sølvet til at blive mørkt og se anløbent ud.